Schuurhuis Schoonebeek

Schuurhuis Schoonebeek

Opdrachtgever: particulier

Fase: gereed 2010


De opdrachtgevers bewonen een boerderij op een prachtige plek met een mooi uitzicht over het landschap. Zij wensten een ruimtelijker indeling van het interieur, een royaal uitzicht en een relatie met een buitenterras. Deze wensen zijn vertaald in één samenhangende ontwerpingreep. De gehele kopgevel is vervangen door een glaspui. Alle hoofdwoonfuncties op begane grond en verdieping zijn via deze gevel op het exterieur gericht. Een hardstenen loper – waarop zich de utilitaire voorzieningen als garderobe, toilet, keuken-eettafel, etc].bevinden – loopt via de schuifdeuren in de pui door naar buiten en vormt het terras tussen de bomen.
In het exterieur van de boerderij zijn voor de glazen kopgevel beweegbare frames met houten lamellen aangebracht, waarmee de privacy en de lichtinval geregeld kunnen worden. De positie en de dichtheid van de lamellen refereren aan het oorspronkelijke karakter van de kopgevel. De boerderij behoudt daardoor naar buiten toe haar ingetogenheid, terwijl de metamorfose in het interieur groot is.

I