Schuurwoning Loenen a/d Vecht

Schuurwoning Loenen a/d Vecht

Opdrachtgever: particulier

Fase: gereed 2010


Op een schiereiland in Loenen aan de Vecht hebben we een woonhuis ontworpen naast een oude boerderij. De boerderij is daarbij opgevat als ‘moeder’ van het nieuwe woonhuis; een bescheiden, eigentijdse vertaling van een schuur naast de boerderij. De schuurwoning heeft een introvert karakter van zwart gebeitste houten gevels en een golfplaten dak en is eenvoudig van opzet en reageert op de nog steeds zichtbare restanten van de Hollandse Waterlinie die enkele meters verder als bunkers in het weiland staan. De formele functies liggen aan de openbare weg (en Vechtzijde) en informele woonfuncties aan de zuidwest zijde, waar het huis zich tevens opent naar het landschap. Onder een geknikt dak bevindt zich een centrale kern met daarin alle privé functies als keuken, badkamers, toiletten en slaapvertrekken. De verblijfsruimten zijn rond deze kern gegroepeerd op diverse woonniveaus. Daardoor ontstaat een route door het huis die intieme, verborgen, representatieve en expressieve ruimten aan elkaar rijgt.

I