Woonhuis Appelscha

Woonhuis Appelscha

Opdrachtgever: particulier

Fase: gereed 2012


Op een prachtige locatie in Appelscha hebben we een nieuw woonhuis ontworpen. De voormalige woning van onze opdrachtgever op deze lokatie is gesloopt alvorens het nieuwe ontwerp gebouwd kon worden. 
Al in een vroeg stadium van het ontwerpproces werd een 'de waard' tent als ideale metafoor geïntroduceerd. Een (tent)dak die aan de ene zijde geborgenheid en bescherming biedt en aan de andere zijde openheid geeft naar het gewenste uitzicht.
Deze metafoor is ruimtelijk vertaald naar een plan met een vertrouwde kapvorm die door specifieke (oriëntatie-gerichte) aansnijdingen van het totale volume het woonhuis Appelscha een eigenwijs karakter meegeeft. De open kant aan de tuinzijde biedt uitzicht op de tuin en het erachter gelegen bosperceel. Privacy wordt verkregen door het gesloten volume aan de straatzijde, die middels terug gelegen puien en raamkozijnen contact houdt met de straat. De bijgebouwen zijn onder hetzelfde dak geschaard, zodat er één hoofdvorm blijft.

I